Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Cvijeće koje osvaja mirisom

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Cvijeće koje osvaja mirisom

Cvijeće uglavnom izaziva divljenje zbog neobičnih oblika cvjetova i beskrajnog spektra boja. Ipak, neke sorte zauvijek nam se urežu u sjećanje zbog jakog i opojnog mirisa. Tek tada je užitak za prave ljubitelje cvijeća potpun. Mnoge lijepe uspomene pokreću upravo arome. Miris ruža u bakinom dvorištu većini budi sjećanja na djetinjstvo. Zato, ukoliko želite da ostavite jak utisak, najbolje je da nekome poklonite unikatno aranžiran buket koji uz to upečatljivo miriše.

Odakle cvijeću boja i miris?

Za raznovrsne boje cvjetova zaslužne su obojene materije (pigmenti) koje su rastvorene u soku cvjetnih ćelija. Tako je cveće crveno, plavo ili ljubičasto jer sadrži pigment antocijanin. Na boju cvjetova utiču i hlorofil i karotin koji daju zelenu, žutu i narandžastu boju.

Miris cvjeću daju složena eterna ulja koja biljka proizvodi sama tokom svog rasta. Ta ulja se potom razlažu i stvaraju eterična ulja koja lako isparavaju i mi ih udišemo. Specifičan miris nekog cvjeta zavisi od hemijskog sastava eteričnog ulja, a raznovrsne kombinacije umnožavaju broj mirisa. Slična ulja se nalaze i u plodovima (limun i narandža), kori (cimet), sjemenu (badem).

Cvjetovi sa najjačim mirisom

Postoje cvjetovi sa izraženim mirisom kojima možete naparfemisati svoj radni ili životni prostor. Ukusi se razlikuju, a mi vam dajemo listu cvjetova sa najjačim mirisom na svijetu.

Jorgovan - zvjezdasti cvjetići u purpurnoj ili roze boji svojim opojno slatkim mirisom nagovještavaju proljeće. Jorgovan je nisko drvo sa srcastim listovima, iz roda maslina i cvjeta od aprila do maja. Grančica jorgovana u buketu svojim aromatičnim mirisom i upečatljivom bojom malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Jasmin - postoji oko 20 vrsta jasmina koji većinom cvjetaju zimi. Bijeli cvjetovi karakterističnog, intenzivnog mirisa otvaraju se samo noću. Cvijet slatkog graška (Sweet Pea) - ukoliko ste ljubitelj naglašeno orijentalno- mošusnog mirisa, ovo je cvijet za vas. Cvjetovi se pojavljuju u varijetetima od bijele preko roze, pa do crvene boje. Upravo zbog svog opojnog mirisa cvijet slatkog graška se kultiviše više od 300 godina.

Đurđevak - zvonasti krhki bijeli ili ružičasti cvjetovi, raspoređeni u grozdove autentičnog mirisa ugođaj su za sva čula. On je nacionalni cvijet Finske, a simbolizuje sreću i ljupkost. Neizostavni je deo proljećnih svečanih i svadbenih buketa.

Gardenija - sofisticirani, raskošan voštano-beli cvijet svojom slatkom aromom može ispuniti čitav prostor. Ovi nežni cvjetovi čiji miris posjeća na jasmin cvjetaju od Maja do Septembra i često su dio cvjetnih aranžmana za svečane prilike.

Zvjezdasta magnolija - u rano proljeće ružičasti pupoljci se otvaraju u zvjezdaste sniježno bijele cvjetiće koji imaju suptilno sladak miris sa notom citrusa. Magnolija simbolizuje otmenost i dostojanstvo. Zagovornici Feng shui filozofije življenja vjeruju da ovaj cvijet donosi energiju spokoja i zadovoljstva.

Ruže - naročito stare sorte, imaju različite mirisne note, od mirisa svježih malina i anisa do teškog i intenzivnog mirisa purpurno crvenih ruža Rose de Resht. Ruže mogu imati miris voća, cvijeća, meda i mente. Postoje i posebni mirisi, kao što je npr teški miris mošusa. Ruže su nezaobilazan dio cvjetnih buketa i omiljeni cvijet ljudi širom svijeta. Zato, ukoliko niste sigurni za koji cvijet da se odlučite, sa ružama sigurno nećete pogriješiti.

Najvažnije od svega je da cvijeće bude vrhunskog kvaliteta i svježine. Za to treba odlično poznavati svaku sortu cvijeća, stanje na tržištu i direktno uvoziti sa poznatih svjetskih berzi cvijeća. U Garden Gold cvjećarama to je praksa već godinama. Naši klijenti to prepoznaju, što nas je brzo podiglo na vodeće mjesto u oblasti cvjećarstva u Crnoj Gori.