Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Cvijeće koje se poklanja za slavu

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Cvijeće koje se poklanja za slavu

Pred nama je sezona krsnih slava. Svaka pravoslavna kuća ima po jedan poseban dan u godini kada slavi svog svetitelja, za kojeg se veruje da je zaštitnik te porodice, loze ili bratstva. Za vjernike, slava je najveća svetinja. U Crnoj Gori slave se mnogi sveci, a najviše je onih koji slave Svetog Nikolu, Svetog Arhanđela Mihaila, Svetog Jovana, Svetog Velikomučenika Đorđija, Svetu Petku...

Većina običaja se održala i do danas, mada ima i novina koje su karakteristika modernog doba i savremenog načina života. Nekada se na slavu nije donosilo ništa, a u današnje vreme je nezamislivo otići na ovu svečanost bez poklona.

Često se ljudi nađu u nedoumici šta je prikladan dar za ovakav vid svečanosti. Rasprostranjen je običaj da se domaćinu na slavu nosi flaša kvalitetnog ili domaćeg vina, a domaćici cvijeće.

Takođe, često postavljano pitanje tiče se odabira cvijeća za slavu. Koja vrsta i koje boje cvijeća su prikladne za darivanje?

Postoje različiti stavovi i mišljenja na ovu temu. Ukoliko ste i vi u dilemi, naši stručnjaci će vam dati nekoliko korisnih savjeta.