Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Hortenzija - vodena ljepotica raskošnih boja

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Hortenzija - vodena ljepotica raskošnih boja

Hortenzija je dobila ime po mladoj francuskoj naučnici koja se 1768. godine obučena kao muškarac tajno ukrcala na brod koji se otisnuo na istraživačku ekspediciju u istočnu Aziju. Na tom putovanju otkrivene su brojne nove vrste biljaka među kojima je najljepša tada pronađena nazvana upravo po njoj - hortenzija. Njen latinski naziv je hydrangea sto u bukvalnom prevodu znači rezervoar za vodu. Dakle, hortenzije imaju veliku potrebu za vodom ali s druge strane ne podnose preteranu vlažnost. To znači da im je potrebna drenaža a najbolje ih je zalivati kišnicom ili prokuvanom vodom.

Hortenzija je ukrasna biljka koja se često koristi u cvijetnim aranžmanima, krasi mnoge bašte, vrtove, balkone i terase a mnogi je gaje i kao sobnu biljku. Prirodna boja hortnezije je bela i ružičasta. Međutim, zanimljivo je da hortenzija može menjati boju što zavisi od ph vrijednosti tla. Jedno ljeto može cvjetati kao plava a sledeće ljeto može imati roze cvjetove. Boju hortenzije možete promijeniti u plavu ili ljubičastu ako u zemljište više puta dodate jednu veću kašiku istucane stipse u periodu kada se pojavljuju pupoljci. Isto se može postići kada se u zemljište uz korijenje stave ekseri ili iglice bora oko grma. Kada su u pitanju sobne biljke plava boja može se dobiti dodavanjem mastila za nalivpero u vodu za zalivanje. Mogućnost promjene boje ne važi za bijelu hortenziju, njeni cvijetovi su uvijek bijeli.

Hortenzija u cvijetnim aranžmanima

Hortenzija se često koristi u cvijetnim aranžmanima, za potrebe dekoracije na vjenčanjima i izradu vjenčanih buketa. Hortenzije pastelnih boja u staklenim vazama savršene su za dekoraciju stolova. Pravi su izbor i za dekoraciju vjenčane sale sa svjetlosnim efektima jer će se u njima tokom dana i večeri prelivati sve boje.

Hortenzije se često koriste za izradu bidermajera. Vjenčani buket napravljen od hortenzija, lizijantusa i frezija nežnih boja sa satenskom ukrasnom trakom odiše nježnošću i romantikom. Hortenzije se odlično slažu i sa ružama i mini ružama u vjenčanom buketu a bidermajer od hortenzija, ruža i orhideja oduševiće svaku mladu svojim egzotičnim izgledom.

Hortenzija kao sobna biljka

Kada se hortenzija gaji kao sobna biljka treba odabrati dovoljno veliku saksiju sa dobrom drenažom odnosno rupama za oticanje viška vode. Zavisno od starosti treba ih presađivati svake 2 do 4 godine jer se u svježoj zemlji biljka bolje razvija. U saksijama hortenzije mogu opstati dugo godina uz kvalitetnu negu. Kada prerastu posudu, hortenzije se mogu presaditi u vrt na neko polusjenovito mjesto.

Najbolje sorte hortenzije za gajenje u saksijama su bella - plava boje, schone bautznerin i rosita - roze boje, leuchtfeuer - crvene boje i schneeball - bijele boje. Treba ih zalivati kišnicom ili prokuvanom vodom. Za bolju drenažu na dno saksije može se staviti grublji materijal pre nego što se biljka presadi, kao što su sitni kamenčići ili šljunak.

Vrtna hortenzija

Hortenzija je čest stanovnik vrtova i bašti. Na početku vegetacije zahteva prihranu posebnim mineralnim đubrivom. Povremeno ih treba orezati ali ne preterano. Suve i bočne grane treba ukloniti kako bi mlađe grančice imale dovoljno vazduha. Ne treba je orezivati u nivou zemljišta jer će u tom slučaju cvjetati tek naredne sezone.

Biljka se razmnožava u rano proljeće dijeljenjem iz korijena. Reznice se uzimaju sa grana koje ne cvjetaju i veoma brzo oživljavaju. Pred zimu hortenziju treba zaštititi od smrzavanja tako što će se koren zagrnuti zemljom, suvim lišćem ili sitnom slamom.

Hortenzija po feng shuiju

Po feng shuiju hortenzija je predstavnik elementa vode i kao takva najbolje uspeva na sjevernoj i sjeverozapadnoj strani. Nikako je ne treba gajiti na južnoj strani jer su vatra i vodu u sukobu. Simbolika hortenzije je pomirenje i srdačnosti. Veruje se da hortenzija smiruje um, miri posvađane ljubavnike i bračne parove a u kuću donosi harmoniju.

Ukoliko želite da svoje najmilije obradujete cvijetnim aranžmanima sa prelijepim hortenzijama ili ih želite u svom vjenčanom buketu, pozovite nas. Aranžeri cvjećare GardenGold jedini u Crnoj Gori posjeduju sertifikate za izradu vjenčanih buketa i mogu sve vaše želje i zamisli pretvoriti u stvarnost kroz prelijepe cvjetne aranžmane i dekoracije.