Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Kako da se pobrinete za saksijsko cvijeće dok ste na odmoru

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Kako da se pobrinete za saksijsko cvijeće dok ste na odmoru

Krećete na zasluženi odmor? Pripreme ste priveli kraju ali jedan problem još niste riješili? Pitate se ko će brinuti o vašem cvijeću dok ste na odmoru? Naravno svoje cvjetne ljubimce ne možete povjeriti bilo kome. Možda imate loše iskustvo ili je vaša osoba od povjerenja takođe van grada. No, ne brinite, imamo nekoliko praktičnih trikova koji će pomoći da vas vaše biljke sačekaju vitalne i vesele. Prije svega, pred put dodatno posvetite pažnju biljkama tako što ćete uvele listove i cvjetove otkloniti da ne bi bespotrebno trošili hranu i energiju. Takođe, ukoliko neko cvijeće tretirate odgovarajućim preparatima, ne zaboravite da to učinite i prije puta. Dozu možete povećati ali umjereno da ne bi došlo do kontraefekta.

Zatim, postarajte se da svoje cvijeće smjestite na neko mjesto koje će mu obezbjediti dovoljno svjetlosti ali bez direktnog izlaganja suncu jer može uvenuti. Dakle, odaberite mjesto koje će im pored svetlosti pružiti i dovoljno hladovine. Pored ovoga, podjednako je važno da svojim biljkama obezbjedite i dovoljno vlažnosti. Ovo je praktično najveći problem kada je u pitanju njega cvijeća dok ste odsutni. Ali nemojte brinuti postoji nekoliko načina da ovaj problem riješite.

Kockice stiropora za održavanje vlažnosti

Stavite u svaku saksiju (dublje u zemlju) dvije do tri manje kocke stiropora i obilno zalijte cvijeće. Prije toga provjerite i da li svaka saksija ima pripadajući tanjirić. Na ovaj način biljke će dobijati dovoljno vlažnosti iz zemlje dok se vi ne vratite.

Napravite sami "saksijski sistem" navodnjavanja

Za ovaj način zalivanja saksijskog cvijeća potrebno je da sve svoje biljke grupišete na jednom mjestu. U sredinu stavite posudu sa vodom u koju ste umočili spiralno uvijene pamučne trake. Drugi kraj pamučne trake zakopajte dublje u saksiju. Izaberite deblje pamučne trake a posudu sa vodom postavite višlje u odnosu na saksije kako bi voda (slobodnim padom) prolazila i napajala zemlju u saksijama.

Trik sa plastičnom flašom

Ovaj trik je odlično rješenje za zalivanje saksijskog cvijeća i sve što vam je potrebno su prazne plastične flaše, manje ili veće zavisno od vrste cvijeća, njegove potrebe za vodom i veličine. Sve što treba da učinite je da dno flašice odsečete, izbušite rupe na čepu i flašu pobodete u zemlju. Na ovaj način biljka će se "sama" postepeno zalivati.

"Kupanje u kadi" je odlično rješenje

Dok se vi kupate na moru, neka se vaše biljke kupaju u kadi. Naravno, nije riječ o pravom kupanju nego o sistemu koji će vašim biljkama obezbediti dovoljno vlažnosti. U kadu stavite stari pamučni čaršav i dobro ga natopite vodom. Poređajte biljke na čaršav i one će same uzimati vodu koliko im je potrebno. Naravno, ne zaboravite da uklonite saksijske tanjiriće. Jedina mana ovog načina što se ne može koristiti u kupatilima koja nemaju dovoljno prirodne svjetlosti.

Hidrogel za saksijsko cvijeće

Hidrogel je odlično i praktično sredstvo za regulaciju vlažnosti zemljišta. Može se koristiti i za saksijsko cvijeće, veoma je koristan jer pored vlažnosti biljke snadbijeva i potrebnim hranjivim materijama. Najbolje je hidrogel pomješati sa zemljom prilikom sadnje ili presađivanja saksijskog cvijeća. No, ukoliko to niste ranije učinili, možete jednostavno razgrnuti zemlju oko biljke i staviti hidrogel prethodno pomješan sa vodom u količini prema uputstvu proizvođača.

Za vas imamo još jedan dodatni trik kada je u pitanju hidrogel. Naime, za ovu svrhu možete se poslužiti i hidrogelom koji se nalazi u dječijim pelenama. Potrebno je samo da dječiju pelenu dobro natopite vodom. Zatim je rasjecite i izvadite natopljen hidrogel. Kao i kod prethodnog načina, razgrnite zemlju oko biljke i stavite šaku hidrogela u zemlju. Ne brinite, ovaj hidrogel nije toksičan i obezbjediće vašim biljkama dovoljno vlažnosti.

Garden Gold tim želi vam prijatan i opušten odmor bez briga za vaše cvjetne ljubimice a za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju.