Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Njeno veličanstvo - Kraljica ruža

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Njeno veličanstvo - Kraljica ruža

Legenda kaze da su ružu stvorili Bogovi. Njena ljepota i miris opčinjavali su ljude vijekovima, od prvih ružinih latica nastalih u kineskim vrtovima pre 5000. godina pa sve do sada. Rijetke sorte ruža čuvaju se u posebnim kolekcija, dok je širem tržištu danas dostupno preko 15.000 različitih vrsta ruže. Miris i ljepota nisu jedini razlozi zbog kojih je ruža postalo „njeno veličanstvo“ među cvjetovima. Ni jedan cvijet ne prati tako moćna simbolika kao ružu. Ta simbolika je išla tako daleko da su ruži pripisivana magična svojstva i mistična energetska dejstva. I danas neki smatraju da ruža ima moć da izmiri posvađane ljubavnike, očisti prostor od negativne energije i donese preporod u život.

Moćna simbolika i moćna energija ruže

U hrišćanstvu ruža ima višestruku simboliku. Predstavlja preobraženje Hristove krvi odnosno simbol njegovih rana. Ta nebeska ruža otkupljenja, kao sveti Gral simbol je duhovne moći, znanja, ali i besmrtnosti odnosno uskrsnuća. Ruža i ružičasta boja prestavljaju preporod i početak novog, boljeg životnog ciklusa. U indiji ruža simbolizuje ljepotu božanske Majke, savršenstvo bez greške. U Islamu se vjeruje da je ruža nastala od znoja proroka Muhameda, smatra se svetim cvijetom i nipošto se ne smije zgaziti jer to donosi nesreću. Kod starih Jevreja nastao je običaj pletenja vijenaca od ruža koji se proširio dalje po cijelom Istoku, Grčkoj i Italiji.

Latice bijelih i crvenih ruža koristili su i alhemičari u svojim eksperimentima, a korišćena je i za proricanje sudbine i davanje životnih smjernica kroz velike i male arkane i danas popularnog tarota gdje predstavlja vezu između duhovnog i materijalnog svijeta i upućuje na neophodnost postizanja unutrašnjeg balansa. Ruža je i danas kao i prije mnogo vijekova zaštitnica ljubavi i sreće a stara legenda kaže da ako crvenoj ruži šapnete ljubavnu želju u ponoć mladog mjeseca, sigurno će vam se ispuniti. Ružu su obožavali i obožavaju pjesnici. Rajsku ljubav Dante upoređuje sa centrom ruže. Ona govori jezikom mladalačke, majčinske i anđeoske ljubavi. Ruža daje ljubav ali voli i da je prima. Najljepsi vrtovi ruža su oni u kojima je obostrana ljubav najbitniji sastojak. Ako gajite ruže ili ih aranžirate, pričajte im o ljubavi i stvaraćete remek djela.

Aranžmani od ruža

Svi koji se bave aranžiranjem cvijeća znaju da cvijeće zahtjeva pažnju, neki bi rekli i ljubav. Zato kada aranžirate ruže radite to sa ljubavlju i vaša kreativnost nadmašiće sva vaša očekivanja. Prije svega izjednačite dužinu stabljika oštrim makazama u odnosu na veličinu posude. To može biti klasična vaza ali i razne staklene posude, ukrasne teglice, kutijice, korpice. Od dodataka možete korisiti paprat, gipsofilu, tanke stabljike, suvo cvijece i slično ali bez pretjerivanja. Ukoliko se odlučite za klasični buket, potrebno vam je nekoliko ruža (na primjer 5) u omiljenoj bolji, malo zelenila, vaza ili druga odgovarajuća posuda, cvjecarski sunđer i malo celofana ukoliko želite. Tri ruže skratite na istu dužinu u odnosu na posudu koju koriste a preostale dvije malo niže. Dodajte izabrano zelenilo, svežite buket i postavite u vazu sa vodom ili sunđer. U vazu možete staviti vodene kuglice ili ukrasne kamenčiće. Ukoliko za osnovu koristite sunđer, stavite ga u izabranu posudu, pobodite buket i prekrijte ga nekim detaljima iz prirode kao što su kora drveta, kamenčići ili same latice.

Veoma su efektni i mini stoni aranžmani od ruža koji uvek djeluju veselo i romantično. Za to vam mogu poslužiti različite posudice i kutijice. U svaku od njih stavite cvjećarski sunđer, pobodite po jednu ružu adekvatno skraćeno u odnosu na posudu i ukrasite zelenilom. Ako ovom aranžmanu dodate i ukrasne svijeće efekat će biti potpun. Ukoliko volite voćne korpice, možete ih ukrasiti po istom principu. U osnovu korpe stavite sunđer, pobodite izabrane ruže i zelenilo, rasporedite voće i ukrase. Ukoliko niste zadovoljni kako je ispalo probajte ponovo, pustite mašti na volju i igrajte se. Bitno je da uživate i rezultati neće izostati.

Za sve savjete oko aranžiranja cvijeća stojimo vam na raspolaganju. Naši aranžeri su vrhunski sertifikovani stručnjaci i rado će podijeliti sa vama razne zanimljive, korisne trikove i ideje.