Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Garden Gold logo

Top 5 sobnih biljki iz asortimana Garden Gold

Objavljeno: 31/07/2019

Cvjećare Budva, Nikšić, Kotor - Top 5 sobnih biljki iz asortimana Garden Gold

Predstavljamo vam pet najpopularnijih sobnih biljki koje će uljepšati i oplemeniti svaki prostor. Od davnina ljudi u svojim kućama gaje ove biljke ne samo zbog njihove atraktivnosti već i zbog pozitivne simbolike. Okružite se biljkama blagostanja, zaštite, sreće, ljubavi i uživajte u njihovoj ljepoti.

Zamija (Zamioculcas) - Biljka novca i sreće

Za Zamiju se vjeruje da vlasniku donosi sreću i novac. Porijeklom je iz Afrike. Iako je i ranije bila čest stanovnik u mnogim domovima, pravu popularnost ova biljka doživjela je krajem devedesetih godina kada je uz pomoć feng shui pokreta promovisana kao biljka blagostanja. Od tada se često može vidjeti ne samo u stanovima već i u poslovnim prostorima.

Zamioculcas je biljka zanimljivog izgleda i laka je za održavanje. Liči na paprat, listovi su joj mesnati i raste do 1m visine. Posebno je interesantna kad procvjeta sredinom ljeta. Cvijet ove biljke podsjeća na list kale i može cvjetati sve do početka jeseni. Ne zahtjeva posebnu njegu, ni puno svjetlosti. Ako je previše izložena suncu, listovi mogu izgubiti tamno zelenu boju ali to ne utiče na zdravlje biljke. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18-24°C i zaliva se jednom mjesečno.

Anturijum (Anthurium) - Flamingov cvijet štiti od zlih duhova

Ova egzotična biljka naziva se još i Plamenac. Često se koristi u dekoraciji i jedna je od omiljenih sobnih biljaka. Pema havajskoj legendi ova biljka štiti dom od zlih duhova. Njena nega nije pretjerano komplikovana. Anturijum voli puno svjetlosti ali ne direktne, optimalna temperatura za nju je od 20-30°C, s tim što ne voli pretjerane oscilacije u toploti.

Zaliva se vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi najbolje ujutru. Tokom zime anturijum treba zalivati jednom u 10 dana a tokom ljeta na svaka tri dana. Poželjno je cijelu biljku jednom nedeljno okupati pod tušem posebno u ljetnjim mjesecima a zimi se listovi mogu prebrisati i vlažnom krpom. U fazi vegetacija od aprila do septembra anturijum treba prihranjivati jednom ili dva puta mjesečno.

Spatifilium (Spathiphyllum) - Ženska sreća

Za ovu biljku se vjeruje da ima magičnu moć da utiče na žensku sreću. Vjeruje se da ako poklonite Spatifilium neudatoj djevojci slijedi brza udaja a ako je poklonite udatoj ženi uskoro stiže potomstvo. Uopšteno za ovo biljku se vjeruje da donosi i čuva harmoniju u porodici te se otuda i naziva ženskom srećom. Spatifilium je poznat po tome što neutrališe toksične gasove i prirodno je sredstvo protiv zračenja.

Što se tiče njege, Spatifilium voli sjenovita mesta, temperaturu od 20-25°C i dobro podnosi suv vazduh. Najbolje ga je prehranjivati tokom proljeća i ljeta organskim đubrivima. Njegovo lišće je sjajne zelene boje sa bijelim cvjetovima na tankim grančicama. Cvjeta tokom cijelog ljeta i potrebno ga je zalivati jednom nedeljno uz orošavanje listova.

Orhideja (Orchidaceae) - Biljka ljubavi i plodnosti

Da li ste znali da postoji preko 750 vrsta orhideja i preko 30.000 hibrida i zato ukoliko želite gajiti orhideju kao sobnu biljku izaberite je prema uslovima u vašem domu. Najpopularnija kućna orhideja je Phalaenopsis a samo nje ima oko 60 osnovnih vrsta i nekoliko hiljada hibrida različitih boja. Ovoj vrsti orhideje kao i vrstama Paphiopedilum i Oncidium odgovara slaba svjetlost, dok vrstama kao što su Cattleya, Dendrobium i Vanda odgovaraju topliji uslovi sa jakim osvjetljenjem. Optimalna temperatura kreće se od 18-30°C.

Odgovarajuća vlažnost je takođe važan faktor kada je u pitanju njega orhideja. Idealna vlažnost vazduha je od 50-70%. Orhideje treba zalivati u rano jutro dva puta nedeljno ljeti i jedanput nedeljno zimi. Ukoliko postoji mogućnost najbolje je zalivati orhideju kišnicom, a nikako hladnom vodom ili vodom iz česme već obavezno vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Orhideja je poznata kao biljka ljubavi i ljepote otuda se često koristi za dekoraciju na vjenčanjima i drugim svečanim prilikama.

Kalateja (Calathea) - Zebra biljka koja upija negativnu energiju

Kalateja je poreklom iz Latinske Amerike i danas postoji preko 150 vrsta ove biljke. Nazivaju je i zebra biljka zbog zebrastih šara na listovima raznih boja. Prema feng shuiu upija negativnu energiju iz prostora. Po pitanju njege kalateja je malo zahtevnija biljka pa se ne preporučuje početnicima.

Za uzgoj kalateje je potrebno toplo mjesto sa dosta vlage ali ne smije biti direktno izložena suncu. Optimalna temperatura je od 16-20°C, s tim što nikako ne podnosi oscilacije u temperaturi. Kalateja zahtjeva presađivanje jednom godišnje a najbolje uspjeva u plitkim saksijama. Najviše joj odgovara humusna i propusna mješavina od listovače, treseta, mahovine i malo drvenog uglja. Što se tiče zalivanja, biljku je potrebno svakodnevno prskati mlakom vodom, zalivanje treba da bude umjereno a korenova bala uvjek vlažna. Kalateja traži i prihranu jednom u dvije nedelje.

Nabavite ove prelijepe dekorativne biljke iz naše ponude i ukrasite svoj dom. Takođe, ove biljke su i veoma atraktivan poklon za sve prilike. Pozovite nas i informišite se o drugim sobnim biljkama u našoj ponudi. Očekuje vas bogat i jedinstveni asortiman sobnog i rezanog cvijeća u svim našim prodajnim objektima.